Keresés

Karantén coaching

Frissítve: 2020. júl 27.

Emlékezetem szerint 3 évvel ezelőtt volt az első videós coachingom, akkor egy magyar főorvos Berlinben kezdett el dolgozni, egy egész kórházi részleg vezetőjeként. Új volt neki a szerep ezért fordult hozzám, vezetőként szeretett volna fejlődni. Akkor, ott, a földrajzi távolság miatt használtuk az online teret a coaching folyamatunkhoz, nem volt más választásunk. Mondhatom azt, hogy meglepetésemre, a „nagy távolság” ellenére is jól sikerült a folyamat, vezetői működésében megerősödve váltunk el egymástól, úgy, hogy személyesen egyszer sem találkoztunk.2020. március 16. Ezen a napon lett Dóra (nevezzük el így ügyfelemet), egy telekommunikációs cég friss felsővezetője. Előtte már több évet dolgozott a cégnél és kinevezése pont erre az emlékezetes napra esett. A coaching folyamat az előléptetése miatt már be volt tervezve, vezetőjével a hármas célkitűző beszélgetés még személyesen meg is történt. Aztán jött a hír, amit szerintem egyetlenegy coach, tréner, szervezetfejlesztő tanácsadó sem fog egy ideig elfelejteni.


Dóra ezen a napon több, mint 100 új embernek lett a vezetője. Személyesen senkinek nem tudott bemutatkozni, nem tudta elmondani milyen vezető szeretne lenni, milyen keretekkel szeretne dolgozni, milyen kultúrát igyekszik majd kiépíteni a csapatában. Ezenkívül olyan konkrét feladatai is lettek hirtelen, mint egy 70 fős call center home office-ba való telepítése, vagy egy új termék implementálása az osztályára. Ilyen körülmények között kezdtük el a coaching folyamatunkat, életterünk a Skype üzleti csatornájára korlátozódott. A történethez hozzátartozik, hogy a vállalatnál zajló szervezetfejlesztési folyamatunknak köszönhetően Dórával már többször találkoztam személyesen és kialakult egy jó viszony közöttünk.

Több témánk is volt napirenden, de mindegyiket felülírta ez az új helyzet.
Tűzoltás.


Megszervezni a kereteket. Kommunikációs csatornák kialakítása. Kontroll és bizalom megteremtése. Új napi, heti ritmushoz való alkalmazkodás. Távmotiváció. Új vezetői alapműködés megszilárdítása.


Le a kalappal, le a maszkkal (sic!) Dóra előtt.


Megértette, elfogadta, hogy most nagyon bele kell állnia ebbe a helyzetbe, nincs más választása. Az első hetekben megfeszített munkával, sokszor kétségbeejtő helyzetekben kerekedett felül a fején sokszor átcsapó hullámokon. Megérezte, hogy most egyértelműen, határozottan kell delegálnia, szorosan kell fognia a csapatát, direkt riportjait. Helyzetfüggő vezetőként minden vezetőjével máshogy kellett kommunikálnia, egyéni megközelítéseket alkalmazni, motiválni. Ez a vezetői működés aztán be is váltotta a hozzá fűződő reményeket.


Dórának a legnagyobb kihívást azonban a felsővezetői körhöz való csatlakozás jelentette. Egy teljesen új szint, teljesen új működési minőség jelent meg előtte. Hogy Dórát idézzem: „Állandó felkészültséget igényel, nem csak a saját területemen, hanem ismernem kell a felsővezetők működési elveit, folyamatait ahhoz, hogy megfelelő módon, asszertíven, kellő karakánsággal tudjam képviselni a területem érdekeit.” Ezen a területen, témán sokat dolgoztunk a coachingon belül: diplomácia, kommunikáció, érdekérvényesítés, networking. Ezek azok a soha be nem fejeződő felsővezetői feladatok, amelyekkel nap mint nap foglalkoznia kell, ahhoz, hogy igazán hatékonyan tudja vezetni a csapatát.


A videó csatornán keresztüli coaching folyamat sok szempontból ki tudja váltani a személyes találkozókat. Nagyon konkrét, pragmatikus helyzetek hatékony feldolgozására alkalmas. Számos mélyebb, emberibb dilemma, téma megbeszélését is lehetővé teszi. Nekem mégis az a véleményem, hogy az igazán mély, személyes szintű kapcsolódásra nem mindig alkalmas. Fontos nekem, hogy a coaching folyamat során bele tudjak nézni a másik szemébe, érezhessem az apró mozdulatait, meghallhassam a nehezen meghallható sóhajait, tudjunk akár biztonságos csendben egymással szemben ülni és hallgatni. Az eddigi tapasztalataim szerint ez nemcsak nekem fontos. Úgy érzem a coachee-k is mélyebben, nagyobb biztonságban meg tudnak nyílni, jobban szembe tudnak nézni a helyzetükkel, dilemmájukkal.


Dórával a karantén coaching utolsó ülése már személyesen történt. Felemelő, energetizáló volt újra így találkozni. Hirtelen annyi új, eddig ki nem mondott részlet, információ tört elő belőle, hogy a személyes zárásra már nem is maradt időnk. Szinte azonnal, szinte egyszerre gondoltuk, mondtuk ki, hogy ezt a folyamatot még szeretnénk folytatni, élőben. Hálás vagyok, hogy a karantén coachingunknak ilyen folytatása lett, úgy gondolom így lesz teljes, kerek egész.


Várom már a következő SZEMÉLYES találkozásunkat.


Kapcsolat

  • Facebook
  • LinkedIn

© 2020 by Freestyle Consulting